Voor alle Bol.com partners

Druk met BOL vragen over CE?

ProductIP helpt!

Succesvol zijn met conforme artikelen

Dat kan jij, met ProductIP

Heb je ook vragen gekregen van BOL over CE op je product? Over een “EU Declaration of Conformity”? Over je adres op het product? Allemaal zaken die je moet regelen “Want anders kan je als partner van BOL je producten niet meer verkopen!” Waar hebben ze het over? Geen stress, je bent aan het goede adres. Wat BOL vraagt zijn geen regels van BOL. Maar waarom vragen ze dit?

Eerst wat uitleg:
Het heeft allemaal te maken met wet- en regelgeving rondom non-food consumenten producten. “non-food”? Ja, producten die je niet kunt eten. Er zijn allemaal Europese regels om de consument, dat ben jij ook, te beschermen tegen risico’s van non-food producten. Elektrische veiligheid, chemische veiligheid, brandveiligheid, veilig speelgoed, kleding, apparaten die elkaar niet mogen verstoren. Overal zijn eisen voor. En er moet altijd iemand binnen Europa contactpersoon zijn voor toezichthouders. Er zijn er meer dan 260 in Europa. De bekendste in Nederland is de NVWA, de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit,  maar we hebben in Nederland ook de ILenT, Agentschap Telecom, Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, Inspectie Sociale zaken en de Douane. Dus er moet een EU adres zijn, ook als het product een merk heeft van een bedrijf buiten Europa. En op dat adres moet informatie zijn over de “compliance” van het product. Compliance betekent dat het product aan de geldende eisen voldoet. Als BOL producten van jou levert aan jouw klanten, maar er staat geen EU adres op, dan wordt BOL automatisch dat EU adres en moeten zij allerlei vragen kunnen beantwoorden van de NVWA”s van deze wereld. En dat willen ze niet! Datzelfde geldt overigens voor het verkopen via andere platformen of fysieke winkels!

Wat moet je doen?
We nemen aan dat je door wilt gaan met het opbouwen van je bedrijf en dus door wilt gaan met het verkopen van producten. Het aanpassen van het product zodat je adres op product en verpakking komt is relatief eenvoudig te doen. Een goede - Nederlandsetalige! - handleiding is een volgende vereiste als je in Nederland wilt verkopen. Maar nu komt het. Wil je producten verkopen met je eigen bedrijfsnaam / merk er op dan ziet de wet je als Europese fabrikant. Dan moet je ook zelf, als dat relevant is voor je product, een CE verklaring opstellen en ondertekenen (de EU Declaration of Conformity). Alternatief is om producten te verkopen die gemaakt zijn door een andere partij. Als de producten een merk hebben van buiten de EU dan staat die partij als merkeigenaar / fabrikant op het product, en jouw onderneming als de importeur. Jouw leverancier moet dan de CE verklaring maken, jij moet daar een kopie van hebben, en de onderliggende bewijzen, en je moet er ook iets van vinden. Dan komt ProductIP om de hoek kijken!

Want wat kan je dankzij ProductIP doen?
Hoe kom je er nu achter welke wet- en regelgeving van toepassing is? Welke normen gelden? “Mijn leverancier heeft alles!” maar wat is alles? Dankzij ProductIP kan je heel snel een checklist maken wat “alles” zou moeten zijn. Vervolgens kan je via het internet samenwerken met leveranciers om de bewijzen op te vragen die er zouden moeten zijn en deze gebruiken om de checklijst af te vinken. Ook kan je automatisch een goede CE Verklaring genereren. Er zitten nog heel veel handigheidjes in ProductIP die je helpen bij dat werk, je kan zelfs werk uitbesteden aan ons internationale team. Daarom hebben we niet alleen een kantoor in Ede, maar ook in Hamburg, Augsburg bij München, London, Hong Kong en Shenzhen. 

Wat kost het? 
Belangrijke vraag uiteraard. Het gebruik van ProductIP kost alleen iets als je een wetgeving checklist (een requirement lijst) maakt - nieuw of update - of uiteraard als je ons vraagt om werk voor je doen. Als ondersteuning bij het maken van een file of bijvoorbeeld bij het controleren van een product etiket / verpakking / handleiding. Je koopt punten (credits) als je ze nodig hebt en gebruikt die om te betalen voor diensten. We noemen dat het Pay As You Go systeem. Grotere ondernemingen groeien door naar het Enterprise model. Een overzicht van wat we doen en wat het kost kan ja nalezen in dit overzicht . Voor twee credits (nu €42 per stuk) , heb je al een file, een technisch dossier, gemaakt. Je kan met een technisch dossier de compliance van meerdere vergelijkbare artikelen van een leverancier aantonen. Bijvoorbeeld een USB kabel van 1 meter, 2 meter, 3 meter in vier kleuren, kan in een dossier!

Hoe kan je beginnen? Waar moet je beginnen?
1. Start met het maken van je gratis account. Dan krijg je ook vanzelf al de eerste tips en tricks binnen via e-mail. Registreer hier
2. Bekijk op onze www.ProductIPedia.com pagina de eerste instructie video’s en lees de tutorial. Je vindt hier heel veel gratis informatie voor jou en je leveranciers. Er staat heel veel in het Engels maar dit kan je zo vertalen naar Nederlands, of Chinees!
3. Koop 2 (of meer) credits en gebruik de wizard om je eerste file te maken. Nodig je leverancier uit om documenten te gaan uploaden. Je bent begonnen!
 
Zorg dat je op de hoogte blijft van wat wij doen en wat er speelt in de wereld van wet- en regelgeving rondom jouw producten.
Hoe?
- download de ProductIP App (voor iOS en Android)
- stel je e-mail voorkeuren in via https://connect.productip.com
- volg ons op LinkedIn!
 
en heel belangrijk, kijk welke gratis Compliance Tuesday events en betaalde trainingen wij hebben. Ondernemen is ook investeren in kennis! Event Calendar
Afbeelding van een CE verklaring

Waarom vraagt BOL mij om CE?

Waarom vraagt een platform zoals BOL om een EC verklaring van overeenstemming, in de volksmond een CE verklaring?

Ook als je via e-commerce non-food producten verkoopt moeten die producten aan regels voldoen. Hoe zit dat dan eigenlijk met CE, zonder CE? En wie is daar dan voor verantwoordelijk?

Saskia van Orden en Caspar ter Horst van ProductIP praten je bij tijdens een gratis Compliance Tuesday sessie, zodat je vervolgens zelf aan de slag kan!

Afbeelding van een kleding etiket

Waarom moet van BOL mijn adres op het product?

Wie is er eigenlijk de aanspreekpartner, de verantwoordelijke, als de NVWA onderzoekt of een consumenten product wel aan de eisen voldoet?

Dat hangt vooral af van wiens merk en adres op het product en de verpakking staan.

In een gratis Compliance Tuesday sessie praten Saskia van Orden en Caspar ter Horst van ProductIP je bij over rollen en verantwoordelijkheden rondom product compliance, en hoe zich dat vertaald in informatie op het product.

Een afbeelding van keukengerei

Hoe zit het met eisen aan voedsel contact materialen?

Ik zie geen CE op een bord, op een pan, op een tumbler. Hoe zit het eigenlijk met de eisen aan voedsel contact materialen?

Voor voedsel contact materialen gelden bijzondere eisen. Je wilt toch alleen het eten naar binnen krijgen, en niet je bord! Maar hoe zit dat dan eigenlijk?

In een gratis Compliance Tuesday sessie praten Saskia van Orden en Caspar ter Horst van ProductIP je bij zodat je daarmee vervolgens zelf aan de slag kunt!

Nieuw met Product Compliance?


Compliance Tuesday

Je kunt enorm veel leren over product compliance. ProductIP deelt al bijna tien jaar kennis met de markt op Compliance Tuesdays. In deze sessies lanceren we speciaal voor online verkopers en ieder die actief is in internetverkoop een hele reeks tips en handvatten. Dit gebeurt online.

Tijdens Compliance Tuesdays helpen korte videopresentaties jou als seller op weg. Zeker in combinatie met de informatie in ProductIPedia brengen Compliance Tuesdays jou alle kennis die je nodig hebt over product compliance. Mis geen editie en schrijf je nu in!

ProductIPedia

Product compliance hoort bij je business. Je moet er werk van maken én je erin blijven verdiepen. Dat is nodig om ook morgen mee te doen in jouw markt. Gelukkig voorziet ProductIP sellers van effectief gereedschap en relevante, actuele kennis in ProductIPedia.

In ProductIPedia leer je op jouw moment en in jouw tempo alles over product compliance. Je vindt er video’s en artikelen over gebruik van het platform, de laatste ontwikkelingen en over diverse aspecten van wet- en regelgeving.

De artikelen in ProductIPedia zijn voor je geschreven in het Engels. Dankzij de ingebouwde vertaaloptie lees je ze ook in het Nederlands of bijvoorbeeld in het Chinees. Dat is handig voor jou en ook voor je leveranciers. Deel de artikelen gerust!

Onveilige producten nog steeds online te koop!

Te vaak gebeurt dit nog: onveilige producten die van de markt zijn gehaald, blijken online nog steeds te koop via webshops zoals Bol, Amazon, Wish, V&D en AliExpress. De media berichten erover. We lazen een groot artikel in het AD en ook AvroTros Radar bracht er een item over. Dit is niet goed. Niet goed voor de onlinehandel, maar ook niet voor jou, want je bent zelf niet alleen seller, maar ook consument.

Waar kun jij beginnen? Begin bij jezelf. Vergroot je eigen kennis en ontdek antwoorden op vragen als:

  • Wat is CE eigenlijk, en kan je het wel “hebben”?
  • Wat is het nut van al die eisen en gelden die ook voor producten zonder CE?
  • Wat doen toezichthouders als de NVWA, de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILnT), Agentschap Telecom (AT), Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ.nl), de Nederlandse Arbeidsinspectie en de Douane?
  • Hoe zit dat als ik producten verkoop in het buitenland, via andere platformen?

Allemaal vragen waar je het antwoord op krijgt dankzij onze Compliance Tuesday Tips & Tricks video’s. Kijk nu naar deel 1. Vergeet je niet te abonneren en mis geen essentiële informatie.

Niet wakker liggen van product compliance!

Er is zoveel wet- en regelgeving dat het voor een niet-specialist vrijwel onmogelijk is om bij te houden. Wij snappen dat. Waarom zou dit jou in de weg moeten staan om je business te laten groeien? Ons team bewaakt de veranderingen in wet- en regelgeving en zorgt ervoor dat jij op basis van het product heel snel een technisch dossier kunt starten.

Een technisch dossier heeft als basis een juiste, en bewaakte, checklist. Het is een uitdaging om de onderbouwing te verzamelen voor deze lijst van eisen. Met ProductIP kun je deze uitdaging aan.

Want wat heb je allemaal nodig? Die informatie zit voor jou in het dossier. In no-time nodig jij je leverancier uit om gratis via onze web-interface met je mee te werken aan jouw dossier.

Hebben je leveranciers vragen? Wij bieden ondersteuning.

Samenwerken met je leverancier is essentieel. Jij bent hier verantwoordelijk richting je klanten, het platform waarop je producten verkoopt en de toezichthouders. Je leverancier moet de specialist zijn in het maken van het product. Het samenwerken in de keten is in ProductIP ingebouwd en zorgt ervoor dat je in controle blijft. Uiteraard komen er vragen. De artikelen in ProductIPedia geven jou en je leverancier de antwoorden.

Je bent slechts drie stappen verwijderd van het werken aan je business van morgen

  1. Start nu je eigen ProductIP account en koop en betaal twee credits
  2. Maak je eerste technische dossier aan en nodig je leverancier uit om mee te werken
  3. Je bent gestart. Niet meer wakker liggen van product compliance. Focus op je onderneming!

Registreren

De drie meest gestelde vragen!


1. Ik heb een EC Verklaring van Overeenstemming, een zogenaamde CE verklaring, nodig. Hebben jullie dat voor mij?

Er zijn veel vragen over CE. Is het nu een CE keurmerk of niet? Kan je wel keuren voor CE? Is het nu een EC verklaring of is het nu een CE verklaring? En voor welke producten heb je dat allemaal nodig? ProductIP helpt!

De verzameling van alle informatie waaruit blijkt dat een product aan de eisen voldoet heet een technisch dossier. In ProductIP maak je zo’n dossier snel aan. De basis van het dossier is een complete checklijst van wet- en regelgeving en normen waar je product aan moet voldoen. Vanuit het dossier kan je eenvoudig een e-mail sturen naar je leverancier met de vraag om de documenten te uploaden waaruit blijkt dat het product aan de eisen voldoet. 

Niet elk product heeft CE nodig. Als dat wel zo is dan kan je via een klik van de muis een juiste CE verklaring genereren. Eenvoudig, snel, en goedkoop. In het juiste format en met de juiste informatie erop. Heb je de verklaring nodig voor buiten Nederland? Je kunt de verklaring genereren in het Nederlands en ook in een van de andere talen van de EU-lidstaten.

Let op. Het zit met CE iets ingewikkelder in elkaar dan je wellicht denkt. Een CE-verklaring alleen is niet voldoende voor de toezichthouders. Je moet ook duidelijk onderbouwen waarom je CE verklaart. Daarnaast zijn er nog andere aspecten relevant waaraan je moet voldoen. Volg onze Compliance Tuesdays om stap voor stap te leren hoe het eigenlijk zit. En lees het artikel hierover in ProductIPedia.

2. Anderen bieden een uur consult aan voor €75. Jullie niet?

ProductIP kiest voor een oplossing waarbij jij zelf, in je eigen tijd en tempo, werk maakt van product compliance. Dat heeft voordelen: je hoeft geen afspraak te maken, je hoeft niet te wachten, je hoeft nergens heen te rijden, je kan gewoon NU starten!

ProductIP werkt al twaalf jaar zo en inmiddels doen wij dat voor ruim 24.000 gebruikers wereldwijd. Hierdoor weten we wat er speelt en met welke vragen jij zit. Wij zorgen ervoor dat de antwoorden er zijn, voor jou en voor je leveranciers.

Met ProductIP zit jij direct in een workflow zoals de wetgever vraagt. Voordeel van werken met ProductIP is dat jij altijd kan aantonen waarom jij van mening was dat de producten aan de eisen voldeden. Niet alleen vandaag, maar ook gedurende de hele wettelijke periode van tien jaar.

3. Ik kom hier als partner van bol.com, maar hoe zit dat bijvoorbeeld met andere platformen?

Met ProductIP werk jij aan product compliance. Of je nu producten verkoopt via het ene of het andere platform, via fysieke winkels of vanuit je eigen webshop.

De route naar de consument is niet belangrijk. Wat telt is een combinatie van het product en jouw rol in de keten. Daarbij geldt: product eerst!

Dankzij onze Compliance Tuesday video's, online sessies en trainingen leer stap voor stap hoe het eigenlijk zit. Lees ook het artikel hierover in ProductIPedia.

Maatwerk nodig?

Enterprise oplossing

Wij ondersteunen met onze kantoren in Nederland, Duitsland, Engeland, China en Hong Kong, op dit moment 27.000 gebruikers. De meerderheid is kleine zelfstandige of past in de categorie midden- en kleinbedrijf. Ons pay-as-you-go model werkt prima voor hen. Het vraagt geen grote investeringen. Je hebt alleen uitgaven als er kansen zijn.

Ga je richting 270 nieuwe productgroepen per jaar? Is je organisatie wat groter dan midden- en kleinbedrijf, wellicht met internationale vestigingen? Dan is het zinvol om door te groeien naar ons enterprisemodel. Dat is maatwerk.

Meer weten? Download ons services overzicht, geef ons iets van inzicht in je ambities, en laat je contact gegevens achter. Wij nemen contact met je op.

Follow us
ProductIP App